Miltä Viitasaari näyttää vuonna 2140? Liikummeko lentävillä autoilla ja leijuvilla laudoilla? Tekevätkö robotit työt, jotta me voimme vain loikoilla riippumatossa? Entä sijaitseeko Viitasaari fyysisesti maapallolla vai kenties virtuaalitodellisuudessa? Miten ihminen, luonto ja teknologia toimivat yhteen?

Lokakuussa Viitasaarella saatiin maistiaisia tulevaisuudesta, kun osana Keksintöjen Viikkoa Digikeskuksella tutustuttiin kahden päivän ajan uusiin teknologioihin. Kaikille avoimessa tutustumistilaisuudessa vieraili noin sata kävijää.

Tapahtuma tarjosi usealle kävijälle ensikosketuksen virtuaalimaailmaan. Rohkeimmat vierailijat hyppäsivät VR-laseilla vuoristorata-ajelulle dinosaurusten keskelle. Kokeilijoiden mukaan ajelu tuntui mahanpohjassa ja sai puristamaan tiukasti penkistä. Rauhallisempaan makuun virtuaalikokemuksen tarjosi esimerkiksi koronaviruksen tarkastelu isossa mittakaavassa.

Mies tutustuu VR-laseihin tapahtumassa Viitasaaren Digikeskuksella

Tapahtuman toisena vetonaulana olivat exoskeleton-puvut, joilla pääsi hetkeksi kokeilemaan teräsmiehenä olemista. Käsien tai selän tukea ja nostovoimaa tehostava puku helpottaa vaativissa asennoissa työskentelyä ja voi vähentää siten fyysistä rasitusta ja sairaspoissaoloja. Kävijät näkivät puvussa potentiaalia esimerkiksi asennustehtäviin, hoitoalalle ja kampaamotyöhön. Puku teki käsistä leijuvan ja kevyen tuntuiset, mikä nosti hymyn monen testaajan huulille.

Kaksi miestä kokeilee käsiä ja selkää tukevia Exoskeleton-pukuja

Lasten innostusta ja ennakkoluulottomuutta nähtiin, kun päiväkotiryhmä pääsi testaamaan tekoälyn luomia mahdollisuuksia satujen kuvittamisessa. Lapset keksivät tarinan yksisarvisista, jotka taikovat taivaalle sateenkaaren. Kexri-hankkeen Pekka Ouli muutti tekoälyn avulla tarinan kuviksi muutamassa sekunnissa. Perinteisempää piirtämistä tapahtumassa sai kokeilla Digikeskuksen uudella piirtonäytöllä, jolla kuvat voi piirtää suoraan näytölle digitaaliseen muotoon.

Tapahtumassa nähtiin myös kaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun robottia. Toinen roboteista siirtää kappaleita konenäön avulla ja toinen tulostaa betonia rakennusteollisuuden tarpeisiin. Robotteja voidaan hyödyntää esimerkiksi tuotantokapasiteetin kasvattamiseen ja laadun tarkkailuun.

 

Robotti, joka siirtää konenäön avulla esineitä laatikosta toiseen

Teknologiat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittyneet hämmästyttävän paljon. Se mihin suuntaan maailmaa kehitetään ja mihin teknologioita hyödynnetään, riippuu meistä ihmisistä. Millaista tulevaisuutta sinä haluat rakentaa ja miten teknologiat liittyvät siihen? Nämä pienet kurkistukset tulevaisuuden mahdollisuuksiin auttavat meitä miettimään, mitä lopulta haluamme ja tarvitsemme.

Kurkista tulevaisuuteen –tapahtuma järjestettiin osana Keksintöjen Viikkoa Viitasaarella 12.-13.10.2022. Tapahtumaa järjestivät Digikeskus-hankkeen lisäksi Kexri-hanke, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Witas.

Digikeskuksen kautta JAMK:in teknologia osaaminen on myös jatkossa viitasaarelaisten yrityksen käytettävissä. Kun kaipaat tukea teknologioiden hyödyntämiseen, ota yhteyttä Digikeskukseen.