Instagramin, Facebookin, Twitchin, TikTokin ja Youtuben kautta livestriimaaminen (livestreamaus, livestriimaus, striimaus)  on tehty nykypäivänä hyvin helpoksi ja se onnistuu yhden henkilön voimin jopa pelkän matkapuhelimen avulla. Nuorten keskuudessa striimaus sosiaalisen median kanavissa tai livestream alustoilla alkaa olemaan jo arkipäivää. Esimerkiksi pelistriimit ovat olleet isossa suosiossa jo pitkään.  Et siis tarvitse isoa tuotantoyhtiötä, jotta pääset käsiksi striimauksen mahdollisuuksiin! Toki isompien tapahtumien striimauksessa on viisainta panostaa livestriimin tuottajaan ja laitteistoon, jotta lopputulos on paras mahdollinen katsojan kannalta. Mutta mitä varten livestriimejä tuotetaan? 

Tapahtuman livestriimauksen hyötyjä

Onko sinulla kiinnostava tapahtuma tai viesti, jonka haluaisit välittää laajemmalle kohdeyleisölle? Livestriimaus voi olla sinulle oiva työkalu, jolla laadukas sisältö on saavutettavissa mahdollisimman monelle aiheesta kiinnostuneelle.

Livestreamaus sopii hyvin livetapahtuman taltiointiin, jolloin tapahtumaan pystyy osallistumaan striimin välityksellä yleisöä, joka ei pääsisi osallistumaan paikan päälle esimerkiksi pitkän välimatkan takia. Näin ollen kohdeyleisölle tarjotaan mahdollisuus osallistua tapahtumaan parhaaksi näkemällään tavalla – paikan päällä tai livestreamin välityksellä etänä.

Nykypäivänä on yleistä myös järjestää livestream tapahtumia, jossa koko yleisö osallistuu tapahtumaan striimin välityksellä. Koronapandemian myötä esimerkiksi viihdeteollisuus on ottanut laajasti käyttöön artistien keikkojen toteuttamisen livestriimauksen avulla. Tälläisessä toteutuksessa vain tapahtuman toteuttajat ja esiintyjät sijaitsevat esimerkiksi studiolla, mutta vieraat pääsevät osallistumaan vain livestreamin välityksellä. Tämä helpottaa hieman tapahtuman järjestäjien työtä, kun vieraista ei tarvitse huolehtia fyysisessä ympäristössä, mutta toisaalta se karsii kasvokkaisen kohtaamisen, vuoropuhelun ja verkostoitumisen. Etänä toteutettaviin tapahtumiin kehitellään kuitenkin jatkuvasti uusia verkostoitumisen ja vuoropuhelun muotoja.

Livestreamin sisältöön ja toteuttamistapaan on paljon eri mahdollisuuksia. Tärkeintä on tunnistaa mikä toteuttamistapa palvelee parhaiten sinun tapahtumaa, viestiäsi ja kohdeyleisöäsi.

Livestream tallenteesta lisäarvoa

Yksi livestreamauksen isoja hyötyjä on striimauksesta syntyvä videotallenne. Livestriimin yhteydessä on usein mahdollista tallentaa koko livestream sen jälkikäyttöä varten. Jotkut palvelut, kuten Facebook, luovat tämän tallenteen automaattisesti!

Tallenteen suuri hyöty on mahdollisuus jakaa tapahtuma jälkikäteen henkilöille, ketkä eivät kerenneet osallistua tapahtumaan, tai ketkä kiinnostuvat tapahtuman sisällöstä vasta jälkikäteen. Lataamalla tallenne kokonaisuudessaan vaikkapa Youtubeen, on se kaikille saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Näin ollen laadukkaasti tuotettu tapahtuma elää vielä pitkään itse tapahtuman jälkeen.

Monet yritykset käyttävät livestriimauksesta syntyvää tallennetta myös markkinointikikkana. Esimerkiksi webinaarien tallenne on oiva tapa saada yleisöä tilaamaan uutiskirje, josta pääsy tallenteelle löytyy. Jos livestriimin toteutus on sinulla ajankohtainen, muista kysyä onko tallenne mahdollinen ja voisiko siitä olle sinulle ja kohdeyleisöllesi hyötyä. Usein vastaus tähän on kyllä.

Digikeskuksen osaajaverkostosta apua livestriimin toteutukseen

OmistajaKS-hankkeen aloitusseminaari.  Esimerkki ketterästi toteutetusta striimauksesta, jonka tallenteen löydät täältä!

Livestreamin hyötyjä on nyt käyty läpi monelta kannalta, mutta vielä ei ole vastattu suoraan kuka itse streamin toteuttaa. Puhelimen avulla esimerkiksi Instagramin livestream toimintoa käyttämällä yksittäinen henkilö pystyy jakamaan viestiään nopeasti ja helposti, mutta tapahtumien järjestämiseen tämä muoto on hieman rajoittava tekijä videon ja äänen laadun sekä itse tapahtuman toteutuksen kannalta.

Laadukkaan livestreamauksen toteutus vaatii teknistä tietämystä ohjelmistoista sekä laitteista ja se voi olla monelle hieman haastavaa. Tapahtuman järjestäjillä on usein kädet täynnä itse tapahtuman järjestämisessä ja sen hostauksessa, joten osaava apu on monesti tarpeen. 

Digikeskuksen osaajaverkostosta löytyy onneksi videotuotantoa tekevä nuori viitasaarelainen yrittäjä Topi Jaakonaho. Topilta löytyy paljon kokemusta streamausten toteuttamisesta ja muusta videontuotannosta. Topin avulla on mahdollista toteuttaa laadukkaita livestriimauksia tapahtumien tueksi. Jos teillä on tarvetta videotuotantoon livestriimauksessa tai muussa videontuotannossa, niin olkaa rohkeasti yhteydessä Topiin!

 info@topijaakonaho.com

https://www.instagram.com/videojaakonaho